Teampresentation: Sara Öberg

Ödmjuka Sara Öberg är lagets XCO-stjärna, med flera topplaceringar i nationella tävlingar. En envis jäkel, kanske rentav målmedvetenheten personifierad, som lyckats pussla ihop en ingenjörsutbildning i Göteborg med elitsatsning i cykling. En ovanligt vanlig lantistjej som bestämt sig för att nå den absoluta toppen.

Berätta, vem är du?

Jag är uppvuxen på landet utanför Herrljunga, men sedan några år tillbaka bor jag i Mölndal. Anledningen är att jag pluggar på Chalmers i några månader till, innan vuxen- och jobblivet börjar på riktigt. När jag inte lär mig om hur framtidens hållbara samhällen ska konstrueras cyklar jag runt i skogen, helst nära Göteborg eller på någon annan vacker plats i Sverige. Jag älskar att pusha mina gränser både på träning och tävling.

Hur länge har du cyklat?

I ungefär 8 år! De första åren för att det var roligt, men sedan började jag tävla och insåg hur kul det var. Eller ja, skräckblandad förtjusning kanske är en bättre beskrivning av den känslan!

Vad har du för mål 2019?

Att fortsätta utvecklas och ha roligt! Förra säsongen började med skada och slutade med lite för mycket sjukdom, vilket gjorde att det inte blev så mycket tävlande för mig. I år ska jag försöka vara frisk och hel, och förhoppningsvis kunna hänga runt på så många tävlingar som möjligt.

Du har kombinerat heltidsstudier, extrajobb, driver en cykelungdomsgrupp i Göteborg och elitsatsar själv. Hur får du ihop det?

Planering, planering och multitasking. Nä, men jag tycker om att ha varierande uppgifter och kombinera olika utmaningar. Visst missar man en del kul när livet går i ett, men jag älskar med min vardag och hade inte velat byta ut den mot något annat i världen.

Vad lägger du fokus på under säsongen?

XCO, helt klart. Älskar tekniska stigar och intensiva race. Sedan kommer jag köra en del långlopp med laget också.

Vad har du för tips till den som vill börja cykla?

VÅGA! Du kan så mycket mer än du tror och du behöver inte de bästa grejerna för att det ska vara roligt. Cykel och hjälm är det enda. Men se till att börja på stigar som inte har så mycket rötter och stenar, det blir roligare om du inte tillbringar det första passet med att mestadels gå. Var inte heller rädd för att ta kontakt med din lokala klubb. Det är roligt att cykla med andra, och få tips och trix som gör cyklingen både lättare och roligare!

Du kan följa Sara på
https://www.instagram.com/zaraoberg/

Related Post