Teampresentation: Sandra Backman

Skånebaserade Sandra Backman är lagets etapploppsexpert, som helst skulle köra vartenda cykellopp i kalendern. Energin hämtas under de lekfulla skogsrundorna mellan utmanande jobbdagar som intensivvårdssköterska. En tävlingsinriktad nykomling med mycket revanschsug efter en tuff fjolsårssäsong – alltid med glimten i ögat.

Berätta, vem är du?

Jag är en av teamets nykomlingar, och jag håller till i södra delen av Sverige. Till vardags jobbar jag som intensivvårdssjuksköterska på Arymilab på Lund universitetssjukhus, och övrig tid spenderar jag gärna på min cykel. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, som älskar att tävla i all dess former. Alltifrån etapplopp, långlopp, xco till cykelcross-lopp och ett och annat lvg-lopp. Samtidigt samlar jag otroligt mycket energi när jag cyklar, och bara älskar att komma ut i skogen och rulla fin stig. Något som det finns gott om i Genarp där jag bor.

Underbara stigar i skogen!

Hur länge har du cyklat?

Jag började cykla som så många andra i en spinningsal, men som jag skrev är jag en tävlingsmänniska och blev ganska snabbt sugen på att utmana mig själv – vilket födde idén om att göra en svensk klassiker. Jag köpte min första landsvägscykel 2010, då jag även körde min första Vätternrunda. Min första tur i skogen tog jag 2012, och jag var fast direkt. På den vägen är det…

Från en av mina första turer skogsrundor…

Vad har du för mål 2019?

Jag kommer från en riktigt usel säsong 2018, på grund av en kropp som inte kunde leverera. Så jag är riktigt taggad på 2019 tillsammans med Team She Rides. Jag brukar inte sätta enskilda mål på olika tävlingar, utan mitt mål brukar vara att försöka hålla så hög lägstanivå som möjligt. Sen är det såklart kul om man kan prestera extra bra på exempelvis SM. Ett mål är i alla fall att försöka inspirera och motivera så många tjejer som möjligt att börja träna och tävla i cykling.

Du är en av lagets nykomlingar, hur känns det?

Det känns verkligen kul att få möjligheten att köra ihop med åtta grymma tjejer! Dock ger det lite prestationsångest, haha… Men skämt åsido så hoppas jag verkligen att jag kan prestera bra i år och vara till stor hjälp i laget. Jag tycker även att teamets grunder och värderingar om lika villkor för alla, dam- som herrcyklist, är väldigt tilltalande och något som jag själv jobbat för och värderar högt. Tror vi kommer att få en grym säsong ihop!

Kick-off med teamet på Hooks Herrgård. Foto: Elna Dalhstrand.

Vad lägger du fokus på under säsongen?

Många gånger önskar jag att jag kunde klona mig, då jag vill göra allt; XCO, långlopp och etapplopp. Men det är svårt att få tiden att räcka till! Så först och främst blir det långlopp och etapplopp, och sedan kör jag så många XCO-lopp som får plats i kalendern. Det är tur att CX-loppen har en egen säsong!

Hur många cyklar har du?

Jag har egentligen alla cyklar jag behöver – två MTB, en LVG och en CX – men man kan ju inte ha för många cyklar, eller kan man det? Jag har i och för sig ingen tantcykel. Det borde jag kanske ha?!

Vad har du för tips till den som vill börja cykla?

Låna eller hyr en cykel de första gångerna du ska ut och cykla. Du behöver inte ha de senaste kläderna, det viktigaste är att man har en ordentlig och säker hjälm på huvudet. Cykla gärna i sällskap med andra, som kanske kan visa lite tips och trix för att komma igång lite lättare. Då blir allt så mycket roligare!

Du kan följa Sandra på
https://www.instagram.com/backman79/
https://sandrabackman-mtb.blogspot.com/

Related Post