Teampresentation: Marika Wagner

Marika Wagner är landsvägscyklisten som blev multisportare och MTB-frälst, och idag står med ett adrenalinfyllt leende i var och en av dessa två världar. Hon som brinner för väldigt mycket, men fokuserar helhjärtat på den uppgift hon är i för stunden. Alltid med samarbete och laganda som största drivkraft. Marikas oändliga kärlek till naturen och upplevelsebaserade tävlingar har tagit henne ut på fantastiska äventyr i världen, och gett henne styrka att välja livet som egenföretagare och atlet på heltid.

Berätta, vem är du?

Jag är multisportaren och äventyraren som passionerat brinner för att ha kul, äta mjölksyra till mellis och har ett orimligt nära förhållande till ordet MER. En kan säga att jag backade in i laget med viss tvekan på grund av mitt fokus, eller snarare brist på fokus – vad gäller cykling alltså. För ingen skulle nog säga att jag inte är fokuserad. Jag är bara väldigt fokuserad på väldigt många saker.

Sedan jag fallit för tjat och smicker hoppade jag på teamet med en önskan om att kunna köra hårt för laget i alla lägen. Jag fullkomligt älskar att tävla, och ännu mer FÖR andra, tillsammans med andra och som en del av ett lag. Mina ben kan producera så många fler watt när jag har en lagkompis på hjul som laddar för en hejdundrande avslutning och pallplats. Jag tror på att göra det jag vill och att göra allt jag vill. Simmar, springer och paddlar. Gärna långt och mycket. Skidåkning och klättring kan också råka slinka in. Allt som allt kanske det inte är bäst för cykelbenen, men när hjärtat sjunger presterar jag det lilla extra.

Målkram som ingen annan! Teamwork at it’s best. Med Ingrid, Ulricehamn 2018

Multisport säger du, hur får du ihop det?

Att satsa på många olika grenar och därtill många olika distanser, alltifrån någon timmes hårdkörning till 7 dygns nötande på Adventure Race, kräver sina prioriteringar. Jag påstår aldrig att livet som heltidsidrottare är glammigt eller chill, mest bara roligt och såklart lite slitigt. Det är som alla andra sorters liv ett evigt pusslande. Jag väljer bort saker, inte offrar, utan väljer. Att få leva min version av mitt bästa liv just nu är ett val jag gjort. Ett val som jag är mig själv evigt tacksam för. Att multisporta bygger ju såklart på en oändlig kärlek till att vara ute i skogen och göra sig själv trött. Väldigt ofta. Att ens definition av lördagshäng med polarna innefattar lera. Att kyla, regn och slask inte skrämmer slag på en. Precis det känner jag när jag paddlar i snöblandad motvind en tisdagmorgon i januari – kärlek!

Pepp, GodZone Adventure Race, New Zealand, 2019

Vad har du för mål 2019?

Jag drömmer alltid om större projekt och tuffa långa tävlingar, sådär så en inte vet om det alls kommer att gå. Samtidigt älskar jag utmaningen i att träna hårt och fokuserat för ett kortare race och få allt att stämma på en dag, på en och samma gång. Därför är målen som ligger framför mig 2019 dels Åre Extreme Challenge, EM i Solo Multisport. Den tävlingen blir extra utmanande mentalt just i år då jag försvarar ett guld.

Årets mer kittlande målet, antagligen mitt mest kittlande någonsin, är 1650 km & 26 000 h MTB i Kyrgyzstans berg. Silk Road Mountainbike Race tillsammans med lag- och äventyrskompis Sue Paz kommer att ge benen vad de tål och lite till, skavsår både här och där. Blåa tår, trötthet bortom allt, tårar, skratt, många svordomar och oändligt mycket bubblor i hjärtat. Nästan 14 dagar non-stop på MTB i de vackraste berg du kan tänka med en fin vän, låter väl ganska lockande ändå?

Fokus, God Zone Adventure Race, NZ, 2019

Hur många cyklar har du?

…på en pytteliten bostadsyta?

Alldeles nyligen bytte jag ett gäng cyklar mot en sambo och 35 kvm och har därmed nått ett lägsta antal cyklar på många år. Jag får istället framhärda att har en det bästa behöver en bara en, fast det vet vi ju att det inte riktigt är sant. Min Spark RC World Cup är därför både tävlingsraket och den cykel som rullar mil efter mil på stigar i Stockholm och runt om i världen. Det är tur att den är lätt, för ofta händer det på adventure race att det är mer bära än cykla. Till detta finns även en Scott Addict att gasa asfalt med samt en Scott Scale hardtail att ta ut när snön och isen håller oss nordbor i fast grepp.

Vad har du för tips till den som vill börja cykla?

Bara gör det! Det behöver inte vara snyggt. Det behöver inte vara snabbt. Det finns inga rätt. Det behöver faktiskt bara vara roligt, för det mesta. Ta med en kompis som du vet att du kan skratta med och dra ut i skogen. Testa er fram, prova, lek och våga göra “fel”. Och gör det om och om och om igen.

Jag tror verkligen på att vi kan lära oss vad vi än vill, och så mycket mer om vi bara kör. Vi spenderar alldeles för mycket tid på att vänta. Vänta på rätt känsla, rätt motivation, rätt väder. Som att vi skulle bli bättre om vi bara väntade på rätt tillfälle. Idag kanske är det tillfället utan att vi märker det? Då lär en ta det i akt och hitta en stig att testa på. Var det inte idag? Då kan det lika gärna vara imorgon, så testa igen. Under mina år som simlärare och skidlärare träffade jag många små stjärnor som sa till mig: “Men jag kan ju inte simma”. Till dem svarade jag som jag svarar till alla er “Toppen, för då kan du ju lära dig och det är ju därför vi är här”.

PS. Jag kan inte heller cykla. Jag bara låtsas och det går bra det med. DS.

Skrönan “Du kör dit du tittar” praktiserat i brant sandbacke

Fotograf: Otto Norin


Följ Marika på instagram:
@idamarika (http://www.instagram.com/idamarika)

Related Post