Teampresentation: Ingrid Kjellström

Om gruppcykling hade ett ansikte så skulle det vara Ingrid Kjellströms. Den 30-åriga ingenjören som efter tio år i Stockholm landat mjukt i Ulricehamn, och som värderar fikaturer med goda vänner högst av allt. Med fina framgångar på både landsvägscykel och i Långloppscupen MTB är Ingrid lagets starka lok, som inför 2019 siktar på en pallplacering i äventyrsloppet Offroad Finnmark. Men som kanske mest av allt drömmer om en total närvaro säsongen igenom, för att kunna njuta helhjärtat av sin passion för cykling.

Berätta, vem är du?

En 30-årig civilingejör som jobbar med projektledning av vägar och cykelbanor på dagtid, som spenderar den största delen av fritiden utomhus. Jag har ett driv och en nyfikenhet som bultar och slår inne i bröstet och som har tagit mig långt, eller framförallt till många möjligheter och upplevelser på cykel. Har under de senaste åren bott i Australien, Schweiz, Kanada, Norge och i Stockholm, men har nu landat i Ulricehamn och trivs extremt bra med det. Trivs allra bäst när jag är ute på långtur i goda vänners lag och har flertalet fikastopp inplanerade.

Målgång i etapp tre av sju tillsammans med Hanna Näslund, i italienska Lugano, på Transalp år 2018.

Hur länge har du cyklat?

År 2012 pluggade jag på KTH och festade flitigt, vilket inte var så sunt. Jag mådde nog inget vidare. Hade tidigare ridit mycket, och saknade en aktiv fritid, så bestämde mig för att göra en Svensk Klassiker. Fastnade för cykeldelen efter en fin Vätternrunda med ett gott gäng från Fredrikshof.

Sedan dess har jag hunnit med att tävla i landsväg, CX, långloppp, XCO, multisport och triathlon på cykel. Har även provat på allt från randonné-cykling till etapplopp på MTB och Vätternrundan både sommar- och vintertid ett flertal gånger.

Målgång i Långloppscupen MTB, Västgötaloppet i Ulricehamn. Ett riktigt tufft jobb med ruskigt väder, men lyckades köra in Marika på en fin femteplats genom bra lagarbete. Foto: Otto Norin

Vad har du för mål 2019?

Jag hade en extremt bra säsong år 2018 och överträffade mina egna förväntningar både gällande resultat och gällande att synas och sprida Team She Rides som vi startade då.

Målet för i år är inte att överträffa mig själv igen, utan snarare att ha en längre säsong där jag är här och nu på varje tävling som jag ställer upp i (var ganska sliten i slutet på säsongen 2018). Plus att jag vill fortsätta ha sådana ”wow”-helger med laget – det vill säga jätteroligt både före, under och efter tävling. Sitta på jobbet på måndagarna efteråt och le för mig själv åt minnen från helgen.

Samt att jag drömmer i smyg om att ta en pallplats på Offroad Finnmark 300 tillsammans med Hanna Näslund (300 km MTB-tävling i Nordnorge i augusti).

Gravel Crush i Jönköping april 2019. Foto: Elna Dahlstrand.

Du har ett krävande jobb som ingenjör och cyklar många mil varje vecka, hur får du ihop det?

Mitt jobb och min fritid går bra hand i hand med varandra. De är så utmanande på olika vis och de ger energi till varandra, Jag kan aldrig tänka så klart på jobbet som de dagar jag rivit av ett intervallpass innan arbetsdagen börjar. Och jag kan aldrig koppla av så mycket från jobbet som när jag är ute och cyklar hela dagarna på helgerna. Det blir en väldigt bra balans mellan fysisk och mental aktivitet och jag vill inte vara utan någon av dessa.

Mitt i en etapp under Transalp år 2018. Hanna Näslund var modig nog att våga ta fram kameran framför dess hissnande vyer.

Du har cyklat på många ställen i Sverige och i Europa, vilka platser skulle du rekommendera?

Lucerne-området i Schweiz, Lugano-området i norra Italien och Randa-området i södra Spanien är favoriter utomlands sett. De är alla gedigna platser där det går att cykla i timmar utan att träffa någon. Eller – i bästa fall träffar man någon local som har ett café och som knappt kan engelska men ändå serverar himelskt kaffe.

Men jag har börjat tänka om nu och undviker att flyga på semester. Har under vintern cyklat mycket på småvägar i Småland och Västergötland, dit jag precis flyttat, och skulle säga att det finns massor att upptäcka även där.  Till exempel Tabergsdalen (söder om Jönköping) och Tivedens nationalpark (nord väst från Karlsborg) är pärlor inte alls långt borta.

Du har även kört många olika lopp och tävlingar – vilka skulle du rekommendera?

Det häftigaste jag gjort är att köra det sju dagar långa etapploppet Transalp. Till alla som kör MTB skulle jag absolut rekommendera det!

I övriga dicipliner är Abloc Winter Challenge / “Vinter-Vättern” en klar favorit för landsvägslopp vintertid (för det finns ju så många!). Annars är Burseryd (Västboloppet) och Båstad (SM 2018) favoriter på landsväg.

På CX älskar jag CK Barriärs bana i Malmö. På XCO gillar jag IKHP:s bana i Huskvarna (även fast jag även brukar vara halvt livrädd när jag kör den också).

Målgång vid Transalp

Vad har du för tips till den som vill börja cykla?

Först och främst att skaffa en OK utrustning (finns mycket bra begagnat och du känner säkert någon som du kan fråga om goda råd gällande detta). Se till att ha rätt tryck i däcken (Med vänlig hälsning, cyklade med blott två bar på landsväg för länge) och kör sedan på. Ta möjligheterna i vardagen till att få in milen på kontot – cykelpendling och handla mat med cykel till exempel.

Stigarna på Lassalyckan i Ulricehamn. Foto: Chris Lanway

Så fort du känner dig någorlunda hemma på cykeln – sök upp en cykelklubb och besök deras träningar. Cyklister kan verka otroligt ogästvänliga (tyvärr) men de flesta hjälper gärna till och svarar på frågor från nybörjare (speciellt om du även passar på att fråga något om deras egen cykling samtidigt – typ om deras bästa tid på Vätternrundan).  Finns ingenting som är så lärorikt som att ta rygg på de som kan mer och är något snabbare än dig själv.

Ingenting är omöjligt! Jag var en typisk sådan som ingen ville vara i lag med på skolgympan under hela min uppväxt. Men med hjälp av en stor nyfikenhet som fått mig att prova på, och både lyckats och misslyckats med mycket inom cykel har jag kommit ganska långt. Att jag skulle kunna kalla mig elitcyklist trodde inte jag, eller någon annan i min närhet, för tio år sedan eller när jag tog mina första tramptag för sju år sedan.

Foto header: Chris Lanway


Du kan följa Ingrid på:

https://www.instagram.com/ingridkjellstrom/

http://www.ingridkjellstrom.se

Related Post