Teampresentation: Hanna Näslund

Transalp

Hanna Näslund är ett jämtländskt energiknippe som (nästan) alltid har ett leende på läpparna – även under de långa och stundtals miserabla lopp som hon brinner lite extra för. Hennes energi räcker även för att visa omtanke och nyfikenhet till medmänniskor och lagkamrater. År 2018 debuterade Hanna i elitklass i långlopp, och plockade snabbt fina resultat. Inför säsongen 2019 är målet att fortsätta ha roligt, hitta flowet på cykeln och cykla mer utför.

Berätta, vem är du?

Bra fråga! På pappret är jag en ekonomiutbildad, 32-årig frilanskonsult inom marknadsföring och kommunikation, som bor i Stockholm sedan 10 år tillbaka. I hjärtat är jag en människo-nyfiken jämte med passion för äventyrssport och friluftsliv, och hög kreditgräns på energikontot. Skidåkning, paddling, cykling, löpning, vandring, klättring osv. ingår i olika doser beroende på säsong. Just nu är det cykling som är roligast och viktigast. Men mest är jag nog en relativt glad person som intresserar mig för mina medmänniskor och deras berättelser om stort och smått.

Hur länge har du cyklat?

Jag har cyklat dit jag vill ta mig så länge jag minns, men som träningsform sedan 2013. Jag hade precis hittat Stockholm Multisportklubb, och köpte en begagnad MTB av en kille jag lärt känna där. Den visade sig vara aningen liten, och kom senare att kallas ”BMX:en”. Jag hann köra min första MTB-tävling på den (Långa Lugnet 2014), innan jag sedan ägnade mig helhjärtat åt multisport och Adventure Racing i tre år.

För två år sedan träffade jag härliga Andreas Danielsson (f.d. chefredaktör på Bicycling, reds. anm) , och vi sydde ihop projektet ”Så bakas en cyklist”, som gick ut på att jag skulle lära mig att tävla på MTB. Jag körde nästan hela Långloppscupen 2017, och dokumenterade i reportage- och bloggform. Av bara farten fick jag köra Vätternrundan med snabba Team Mustasch den sommaren (blev avhängd efter 12 mil dock) , och vips var jag cyklist!

Med snöskor och isyxa under Expedition Alaska 2015

Vilka är dina mål 2019?

När vi startade Team She Rides förra året hoppade jag ivrigt och naivt upp i elitklass. Jag fick redan min andra säsong som cyklist lära mig massor om hur elittävling fungerar, med klungkörning, strategi, säsongsplanering och den specifika träningen.

Inför 2019 är målet att omsätta lärdomarna i smartare cykling, och ha så ROLIGT som möjligt när jag tävlar. Därför kommer jag också försöka testa så många nya tävlingar som möjligt. Jag vill köra lite XCO, något jag fått smak för genom de lokala träningstävlingarna Keps Cup i Stockholm, men också fortsätta köra långlopp – vilket passar mig som ”större” cyklist. Jag har också en nyvunnen kärlek för att cykla utför, vilket min sambo inspirerat mig till. En fantastisk kick som jag vill ha mer av!

…men okej då! Resultatmässigt är mina mål 2019:

Topp-3 Offroad Finnmark (med Ingrid Kjellström)
Topp-5 i ett långlopp
Topp-15 i Cykelvasan

Billingeracet
Jagad av män (typiskt!) under min första elitstart, Billingeracet 2018
Målbilden i dubbel bemärkelse: cola, lagkompis och krampande ben. Långa Lugnet 2018

Du har precis startat eget inom marknadsföring & kommunikation, hur får du ihop det med cyklingen?


Jag älskar att skriva och skapa innehållsstrategi, och att kunna göra det i mitt eget företag är lyxigt. Frihet, kreativitet och entreprenörskap i en härlig mix. Sen tillkommer en del deadline-ångest, vilket Bicyclings chefredaktör Daniel Breece skriva under på! Ena dagen sliter jag mitt hår över bristande disciplin, och nästa känner jag mig som världens mest produktiva person. Men två stora vinster är att kunna träna i dagsljus och jobba från annan ort ibland, och det har jag lyckats dra nytta av. Nu när tävlingarna drar igång kommer jag jobba mindre för att ge mig själv lite marginal. Att ge cyklingen utrymme är en anledning till att jag startade eget!

“Jobba på distans”

När har du roligast på cykeln?  

När jag får cykla med mina lagkompisar! Förra årets absoluta höjdpunkt var Transalp ihop med Ingrid Kjellström, vars härliga sällskap gjorde att sju dagar, 50 mil och 18 000 höjdmeter gick på ett kick. Etapplopp är den perfekta tävlingsformen för oss som älskar äventyr. Tack vare Adventure Racing-bakgrunden (flerdygnstävlingar non-stop) känner jag mig hemma i den misär som ibland uppstår. Det finns något beroendeframkallande i den där mixen av utmattning, lagsamarbete och magiska naturupplevelser. För mig är det magi.  

Individuellt är svaret: när jag har flow! De dagar då jag upplever att benen har några extra wattz, när jag inte tänker på att jag just passerade en backe som brukar kännas dryg, och när cykeln plötsligt verkar flyta över hinder som tidigare känts krångliga. Det är nog individuellt, men för mig kommer ”flow” ofta som belöning för en bra träningsperiod som efterföljts av lite vila. När kroppen fått samla på sig lite energi och liksom ”spritter” iväg på stigen.

Transalp 2018 – 7-dagars etapplopp med Ingrid Kjellström

Vilka är dina tips till den som vill börja cykla?

Börja! Avdramatisera det hela, och fokusera på att få första steget gjort. Resten brukar lösa sig automatiskt, i takt med att mersmak och adrenalin börjar flöda. Anmäl dig till en nybörjarkurs eller fråga en kompis om ni kan cykla ihop en timme. Äger du ingen cykel brukar det gå fint att hyra i din lokala cykelbutik, eller passa på att hyra en när du är på semester någonstans. Turistorter hyr ofta ut både MTB och landsvägscykel. När du väl är igång finns massor av härliga grupper och nätverk, och mitt stalltips är förstås att kolla SheRides.se för att upptäcka våra lokala träningsgrupper och events. Ut och njut – vi ses!

Starkare tillsammans!

Följ Hanna på Instagram:
https://www.instagram.com/Hannanaslund/

…och som krönikör för Bicycling Sweden:
https://www.bicycling.se/artiklar/den-fornedrande-konsten-att-packa-en.htm
https://www.bicycling.se/artiklar/garningsmannaprofilen-cykelpendlarens-fiender.htm
https://www.bicycling.se/artiklar/garningsmannaprofilen-cykelpendlarens-fiender.htm

Med sambo aka dagens langare Henke på Billingeracet 2018

Related Post