Sara: Race report Rye Bike Festival

Rye Bike Fetival är en S1-tävling som går av stapeln norr om Oslo. S1 betyder att det är en flerdagarstävling med UCI status. Det är stenhårt motstånd på tekniska, men roliga banor. Där många UCI-poäng (världsrankingsopäng) som står på spel i och med att det är en S1. Här kommer Saras race report!

Första dagen var det XCT på schemat, det innebär individuell start och ett varv på en bana. Denna gång tog varvet drygt 6 minuter och det var både grusväg, stig och tekniska partier med A- och B-spår. Det var 27 anmälda till Damer Elit och man startade med 30 sekunders mellanrum. Det var tjejer från hela Scandinavium plus några fån landslaget i Litauen, Slovakien och eventuellt något mer land. Så motståndet var stenhårt. Precis innan start får jag dessutom reda på att Jenny Rissveds ska starta efter mig. Där och då sätter jag upp som mål att inte bli ifattåkt.

Jag hade provat banan innan, och bestämde mig för att ta några av A-spåren och några av B-spåren, då det inte kändes värt att krascha första dagen på en viktig helg. Starten går och det är 110% från start som gäller, första biten är grusväg innan man kommer in på lite roliga stigar. Första halvan av loppet går fint, med någon bra flyt över stock och sten. I den näst sista utförskörningen kommer Risssveds ikapp. Skit också! Men där och då lyckas jag tagga till lite extra, hitta lite mer power i benen och ser till att inte bli ifrånkörd åtminstone. Det håller, och även om hon är några sekunder före mig i mål är jag glad att jag kunde hitta den där extra kraften i benen. Väl i mål får jag reda på att Rissveds tagit ledningen och att jag ligger 2:a trots att halva startfältet har startat. Så resterande minuter blir en lång väntan för att få reda på om någon av tjejerna som startade efter mig lyckas slå min tid eller inte. När alla väl har kommit i mål så visar det sig att jag slutade på en 5:e plats.

Dag 2 är det XCC på schemat, vilket betyder 4 varv på samma banan som föregående dag, förutom att alla A-spår är avstängda för att banan ska bli lite lättare teknisk sett. Tack vare min fina placering dagen innan så får jag stå i första startled, vilket är en klar fördel med ett sådant stort och bra startfält och kort tävlingstid. När starten väl går lyckas jag dock inte få i foten och jag trillar igenom. Denna dagen startar Damer Elit och Damer Junior tillsammans, så det är 40 tjejer som dammar förbi mig. Eller ja, inte riktigt, någonstans där när hälften har dragit förbi lyckas jag få i foten och jakten på tjejerna framför startar. Det blir lite kö in på första stigen och när jag ska ta ett kortare, men svårare, alternativspår tabbar jag mig. Tack och lov tar tabben inte många sekunder och jag är snabbt uppe på cykeln igen. Efter första varvet ligger jag runt 16 plats och de kommande 3 varven kör jag både om och blir omkörd av tjejer. Väl i mål har jag dock plockat fler än vad som har kört förbi och jag slutar på en 11 plats. Lite snopet med tanke på att jag hade högre förhoppningar, när jag nu lyckats få plats i första startled. Men det är sjukt duktiga cyklister jag kör mot. Tjejer jag tidigare inte haft en chans att klå ens på en bra dag, vilket gör att jag ändå känner mig nöjd.

Tredje och sista dagen är det XCO på schemat. Den gren jag kan bäst och tycker är roligast. Det innebär 4 varv på en teknisk och fysisk utmanande bana, med både långa backar och tekniska utförskörningar. På grund av slutresultatet i XCC, så hamnar jag i startled 2. När starten väl går lyckas jag komma iväg bra och har en topp 10 placering efter de första backarna. Sedan var fokus att hitta bra flyt över rötter och de tekniska partierna, se till att vila benen på de få partier som fanns och fördela krafterna rätt under de 4 varven. Det kändes i benen att det hade tävlats två dagar i rad, det var tungt i benen. Vilket det säkert gjorde för alla i och för sig. Under varv 1, 2 och halva varv 3 körde folk både om och jag lyckades komma ikapp, innan alla hade hittat sitt tempo och luckorna både framåt och bakåt började bli stora.

När det var 2 varv kvar fightades jag om 8:e placeringen med 1-2 tjejer till. Så jag försökte åka så smart jag bara kunde för att ha krafter kvar till det sista halva varvet, så jag kunde dra ifrån i sista backarna, som jag gjort under de tidigare varven. Därför behövde jag se till att inte bli i frånåkt för mycket i de tekniska partierna. Med ett halvt varv kvar var det bara jag och en norska kvar för fight om placering 8. Hon gjorde lite smarta val i de tekniska partierna, men jag lyckades hålla hjul. I näst sista backen kör jag om och drar jag ifrån. Luckan håller ända in i mål och jag slutar till sist 8:a, efter 4 långa och hårda varv.

Efter två bra lopp och ett lite sämre slutar jag på en 10:e plats i totalen. Idag, måndag morgon, känns det ganska skönt att sitta still och skriva exjobb resten av dagen. Det känns att kroppen har presterat på max tre dagar i rad!

Följ Sara på instagram @zaraoberg

Följ teamet på instagram @sheridescykelklubb

Foto och support under helgen: Pappa

Headerfoto: Chris Lanaway

Related Post