Cykelvasan 2019

She Rides Cykelvasan

Att vara ett lag är så mycket mer än att bara cykla. Det är en del av någonting större och när laget dessutom hör till vårt fantastiska community blir det ännu större. Vi hör ihop, vi gör ihop, vi jobbar tillsammans. Elna gjorde sin sjunde Cykelvasa i helgen.

Fint samarbete i klungan.

I helgen körde jag min sjunde Cykelvasa – jag körde de första sex på raken men sedan har det inte blivit av på några år. Det allra första året var vi tvåtusen personer som rullade ut från Berga by för att köra till Mora på leriga single tracks blandat med asfalststräckor. Det var väldigt få damer förstås och när jag cyklade över mållinjen efter över fem timmar hade jag cyklat mitt längsta någonsin.

För varje år har damernas startfält vuxit. Sist jag körde fick tävlingsklassen egen startfålla – en sådan där som snabbt mixades upp med herrarnas när startskottet gick. Då önskade jag mig damstart och tävling av hela mitt hjärta men jag trodde knappt det någonsin skulle hända. Eller att jag skulle få stå i en sådan som en del av ett team med fantastiska sponsorer och underbar support. Och att det dessutom skulle vara över 130 damer i tävlingsklassen.

Det hände. I årets upplaga av Cykelvasan stod fem åkare från vårt fantastiska Team She Rides PWRD by Scott & Idre fjäll i startfållan och vi fick inte bara en separat start, vi fick en god marginal till herrarna – att låta oss starta 45 minuter före gjorde Cykelvasan till en helt annan upplevelse än med mixad tävling.

Varenda meter vi cyklat har vi cyklat i samarbete med damer. Vi har dragit damer och vi har legat på damhjul. Vi har tävlat med och mot dem som har samma förutsättningar som vi själva – rättvist, säkert och bra. Spännande och roligt. Utmanande och nästan lite overkligt – tänk att det blev så här, tänk att de rättvisa förutsättningarna som vi är många som kämpat och argumenterat för äntligen skapats. 

Jag har känt en stor tacksamhet för att cykelsporten äntligen ger damerna det utrymme som på sikt gör att fler och fler kommer att våga tävla. Vi är inte framme ännu, det är inte alltid vi får samma summa prispeng och det är inte alltid vi får egna starter men äntligen rör det sig i rätt riktning och Celvasan har blivit en viktig inkörsport till tävlingsarenan. Cykelvasan är också en oerhört viktig sak för ett lag – den är ett tillfälle då teamkänsla, gemenskap och samhörighet blir påtaglig. Ett tillfälle då vi får synas tillsammans, lyfta våra sponsorer och dela med- och motgång med varandra.

Att vara ett lag är mäktigt för det skapar så mycket mer känslor och mening än din egen prestation. Vi delar uppgivenheten för dem som inte kunnat göra det lopp de ville med lyckoruset hos dem som körde bra och det kokar ihop till någonsin ännu större och viktigare än din egen prestation.

Det var förstås inte bara Sandra, Jessica, Hanna, Sue och jag från Team She Rides som stod i tävlingsfållan tidigt i lördags morse. Där fanns flera tjejer från She Rides CK och förstås vimlade det av She Rides-cyklister även i motionsleden och det kan kanske vara det allra största – att vi alla var där och cyklade med varandra. Tjejer och killar, män och kvinnor, unga och gamla. Vi delade pepp och hejarop och hörde ihop även om vi inte träffats tidigare. 

Det vi gör tillsammans är så magiskt och varenda prestation i Cykelvasaspåret under helgen är så mäktig. Det spelar ingen roll om du var snabb eller långsam, körde 30, 45 eller 94 kilometer, om du klarade ditt mål eller inte, om du fullföljde snabbare än du tänkt eller om du var tvungen att kliva av – tillsammans är vi i She Rides Community, CK och Team en del av någonting stort och viktigt, glöm inte det.

Tillsammans är vi starka och jag är så outgrundligt stolt att vara en del av det här tillsammans med mitt lag och med dig.

Förresten, SVT:s sammandrag från Cykelvasan ligger ute här ifall du missat det. Och såklart kommer det att komma en racereport på min blogg alldeles snart.

Related Post