En annorlunda glad påsk

I år önskar vi en glad och annorlunda påsk välkommen så här i aprilvädrets mesta tid!

Julen varar än till påska´, och när julen var över så var det väl ingen som hade en aning om var vi skulle befinna oss när påsken annalkades. Coronavirus var vi några som hade hört talas om, men inte hade man väl en aning om att det skulle vara på allas läppar vid påsk. Covid-19 som sjukdom fanns inte när julen dansades ut. Nu är påsken här och världen är annorlunda på många sätt. Ingen är opåverkad av det som händer i vår samtid och omvärld.

Påsken innebär för många att resa iväg, kanske träffa familj och vänner eller plocka fram cykeln som stått still under vinterhalvåret. I år rekommenderas vi stanna hemma, umgås utan den äldre generationen och i minimala grupper (gärna utomhus) och göra saker där vi inte skadar oss.

Jag tycker att vi skall passa på att njuta. Njut av väder, njut av ledig tid (för dem som har ledig tid), njut av tid spenderad utomhus, njut av att träna och röra på dig, njut av att umgås med de närmaste eller vara för dig själv – och njut av att veta att för de allra flesta kommer det en påsk även nästa år. En påsk som vi då kan fira dubbelt så mycket som i år.

Men var också ödmjuk inför vetskapen att i Sveriges avlånga land finns otroligt många människor som inte vilar i påsk och som inte umgås med sina familjer. En av anledningarna till detta är att många sliter närmast omänskliga pass på våra sjukhus eller i omsorgsyrken där man inte kan vila och speciellt inte nu. Coronaviruset eller Covid-19 drabbar inte bara Stockholm eller storstäder, det drabbar hela Sverige (och världen).

Jag vill stämma in i den hälsning som publicerades från IVA-läkare och som fick stor spridning bla på Facebook där man väljer att TACKA alla som tar ansvar i Coronatider (sammanfattat ung som följer): Genom att inte förolyckas i fjällen, inte vara inblandade i skoterolyckor, genom att inte bjuda grannen/vännerna på påsklunch, genom att ungdomar inte samlas på fester, genom att inte inte inta alkohol (med ökad risk för olyckor eller förgiftningar) och genom att vara isolerad som 70+are, så bidrar ni alla till att minska smittan samt undviker att ta IVA-platser och vårdplatser i anspråk (som behövs för andra sjuka patienter eller planerade ingrepp). Att minska smittan gör förhoppningsvis att topparna som annars är ohanterbara för sjukvården kan undvikas.

Det är många som kämpar i frontlinjen just nu, men vet ni – vi är faktisk alla i frontlinjen. Vi kan alla göra det lilla extra, tänka till och samtidigt försöka att må bra. Vi kan se till att göra vårt för att bryta smittvägar, att hålla avstånd och att inte skadas. För hur gärna vi vill cykla i stora grupper tillsammans så skall vi inte göra det, utan på sin höjd göra det i minimala grupper nu. Och vi skall cykla säkert.

 

She Rides together apart! 

Karin Wallin 

She Rides Ambassadör och Ledare i Stockholm samt ST-läkare i Allmänmedicin