Så föddes vår idé

Vi har alla mötts i startfållan på MTB-lopp runtom i landet under de senaste åren. Där och då har vi representerat olika klubbar. Snabbt insåg vi att vi har mycket gemensamt och skulle bli mycket starkare tillsammans som ett lag.

Alla i laget brinner vi för att träna och tävla på cykel, men också för att sprida den glädje som vi funnit genom sporten och få den att sprida sig till fler människor.

Därför bestämde vi oss för att bilda både en cykelklubb av SheRides (Sveriges mest vibrerande community för cyklande tjejer, som lagmedlemmen Jessica Clarén startade upp år 2013) och ett elitlag – Team She Rides powered by Scott.

Tillsammans är vi starkare

Cykling är en lagsport och det finns ingen som är stark ensam i motvind. Det är därför vi vill stå tillsammans på alla startlinjer framöver. Det är också därför som She Rides består både av ett elitlag, men även en cykelklubb öppen för alla – både för de som vill tävla på cykel, men också för de som vill ansluta sig till en klubb.

”Får vi se fler tjejer på stigarna, och en mer balanserad startlista, då har hela sporten vunnit”.

Jessica ClarénGrundare till She Rides

Vår idé om en större och mer öppen cykelarena för tjejer

Vill vi i enad trupp ta plats och lämna avtryck på ett antal startlinjer runtom i landet, med långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge, Cykelvasan och internationella etapplopp som främsta mål.

Vi vill se tiodubbelt antal startande kvinnor, och separata damstarter i mountainbike-sporten. Vi vill tävla på samma villkor som herrarna, men utifrån våra förutsättningar.

6
Vi är

Sex starka profiler

Med sex starka profiler inom cykling och äventyrssport samlar vi det bästa av två världar. Genom en mix av talang, erfarenhet, motivation och kommunikativ kompetens har vi skapat ett cykellag med full potential.

Hanna Näslund

Team She Rides

Hanna Näslund bor i Stockholm och blev cyklist med hela cykelsverige under 2017 genom projektet “Så bakas en cyklist” som drevs av tidningen Bicycling Sweden. Utanför det helhjärtade satsningen på cykel inför 2018 jobbar hon idag med marknadsföring i Outdoorbranschen. Tidigare tillbringade hon stora delar av sin lediga tid på Adventure Racing med 24H Meals Adventure Team.

Vilka cyklar använder du?
Scott Scale RC 900 Pro
Scott Contessa Genius 720
Scott Foil 10

Jessica Clarén

Team She Rides

Jessica Claren är bosatt i Stockholm och är en av Sveriges mest välkända profiler (och bloggare) inom träning och hälsa och grundare av nätverket She Rides. Hon är nytänkande och innovativ och har ett enormt driv, därför har också blivit framgångsrik inom allt hon tar sig för, vilket bland annat bevisas genom att hon vann Guldhjärtat 2013. Hon är en sann entreprenör och har sedan hon började cykla 2013 medvetet jobbat för att göra cykelsporten mer tillgänglig för alla. Hon har blivit utnämnd av Husky till en av Sveriges mäktigaste. Jessica är sponsrad av Scott och Reebok.

Vilka cyklar använder du?
Scott Spark RC 900 WC
Scott RC CX
Scott Foil RC
Monark LT2

Min ide om hur vi kan locka fler tjejer att träna och tävla cykel.
Göra hela cykelarenan mer jämlik och välkomnande oavasett kön, lungkapacitet eller prislapp på cykeln och istället visa allt det härliga med sporten, gemenskapen och inte minst kaffet!

Vad inspirerar dig?
Människor som går sin egen väg och vågar lita på magkänslan och den där “jävla anama spiriten” att inget är omöjligt.

Bästa område att cykla MTB?
Men jag måste säga Hellas. Här finns allt. Mitt i Sveriges huvudstad. Sedan är Schweiz en annan favorit.

Om du skulle ge 3 tips till en nybörjare, vilka skulle dessa va?
Tänk på att ALLA, verkligen ALLA har varit nybörjare någon gång. Cykla med de som är bättre och fråga dem massor - ta hjul på dem och följ deras spårval. Ha kul - mer än något annat.

Vad är det bästa med Team She Rides
Mina team mates är möjligtvis de mest fantastistiska förebilderna som finns och jag är så galet stolt över att vi tillsammans gör något större bortom prestationer och mjölksyra för att verkligen lyfta både varann och andra.

Sara Öberg

Team She Rides

Sara Öberg är tjejen som älskar stora utmaningar och att lära sig nya saker. Nyfiken och driven tar hon sig igenom livet som fylls av träning, tävling och plugg på Chalmers som Riksidrottsuniversitetstudent.

Vilka cyklar använder du?
Jag kommer under året att träna och tävla på Scott Contessa Spark RC 900. För att komplettera tärningen kommer jag ha en landsvägscykel, Scott Foil 20.

Min ide om hur vi kan locka fler tjejer att träna och tävla cykel.
Genom att visa hur kul det är att cykla i skogen! Försöka visa att alla kan tävla och att man inte måste ingå i en mall för att ställa sig på startlinjen. Man kan mer än man tror!

Vad inspirerar dig?
Människor som vågar drömma och de som går emot strömmen.

Mål för säsongen?
Att hitta farten och glädjen under tävlingarna och att få göra skillnad för tjejcyklingen.

Bästa område att cykla MTB?
Göteborg är sjukt bra, och möjligtvis Falun. Men där har jag bara tillbringat en helg, men vad jag såg då var riktigt bra!

Om du skulle ge 3 tips till en nybörjare, vilka skulle dessa va?
Våga släppa bromsarna, allt går så mycket lättare med fart och hjul som inte är låsta.
Träna med folk som är bättre än dig, när det gäller stig så är det bra att lära sig vilka linjer man skall ta.
Gå en mekkurs, vet du hur man ställer in växlar eller vad växelöra är så blir det så mycket enklare när du är ute i skogen och något börjar krångla.

Vad är det bästa med Team She Rides
Attityden i laget, att vi kommer från olika håll och har så olika erfarenheter och talanger.

Ingrid Kjellström

Team She Rides

Ingrid Kjellström bosatt i Stockholm är den självklara ledaren i alla lägen. Spelar ingen roll om det är inom cykel eller jobbet i byggbranschen. Hon har idag fina placeringar både från landsväg, MTB och cyclocross. Även om hon sätter upp höga mål verkar hon alltid lyckas nå dem.

Vilka cyklar använder du?
Scott Contessa Spark RC 900
Scott Foil 10

Min idé om hur vi kan locka fler tjejer att träna och tävla cykel.

Göra cykling mycket mer lättillgängligt och tvätta bort alla stämplar kring att man måste ha tränat sig upp till en viss hastighet och följa massa stilregler för att dyka upp på träningar med andra. Se till att tjejer börjar träffas och cykla ihop och inse att cykla i grupp leder till magiska synergier.

Vad inspirerar dig?

1 - människor som är engagerade och brinner för saker och ting. Stort som smått.
2 - sådant som verkar totalt omöjligt till en början. Men som sedan visar sig möjligt när man bryter ner det i delmål. Till exempel Vinter Vättern (som jag körde december 2017).

Mål för säsongen?

Lära mig så mycket som möjligt av mitt nya lag och ha roligt på kuppen! Det kommer mer konkret betyda att jag försöker ta de andra tjejernas hjul på tekniska stigar, är stundtals livrädd under tiden men sedan firar med after-bike med dem alla efteråt.

Bästa område att cykla MTB?

Jag har aktivt flyttat till Nacka i Stockholm för att få Hellas som min bakgård, men en annan plats jag gillar (och ett fräsigare svar) är bergen mellan Schweiz och Italien.

Om du skulle ge 3 tips till en nybörjare, vilka skulle dessa va?

1 - våga börja cykla med andra folk så snabbt som möjligt, 2 - våga då ställa alla dumma frågor som du har, 3 - våga också då cykla med de som är lite snabbare än dig, då utvecklas du snabbast.

Vad är det bästa med Team She Rides alt. Team She Rides CK…

Att jag får cykla med tjejer som jag beundrat på avstånd länge! Och att de visade sig vara exakt så sköna IRL som när jag kollade in dem på instagram (om inte till och med ännu coolare). Att vi fem är en match made in heaven och att detta bara är början på något stort!

Har du någon dold talang?

Jag har jobbat med att mjölka kor och köra traktor på en gård i Australien i ett år, så man kan säga att jag har en dold bonde-talang.

Sue Paz

Team She Rides

Sue Paz boende i Stockholm är den mångsidiga atleten som blir grym på vilken sport hon än ger sig på, men framförallt när det gäller Xterra och Simrun där hon är bland de bästa i världen. När hon inte är ute i naturen på äventyr med Naturkompaniet Pioneers så jobbar hon som IT-konsult.

Vilka cyklar använder du?
Scott Contessa Spark RC 900
Scott 910 Spark
Scott Foil 10

Min ide om hur vi kan locka fler tjejer att träna och tävla cykel.
Det viktiga för mig är gemenskapen att vi ska uppmuntra och välkomna. gemensamma

Vad inspirerar dig?
Målbilden - Att göra det som andra anser inte är rimligt.
Sen

Mål för säsongen?

Bästa område att cykla MTB?
I Sverige är Fornstigen en favorit, utanför så säger jag

Om du skulle ge 3 tips till en nybörjare, vilka skulle dessa va?
Dela ditt intresse, att dela cyklingen med de som har samma intresse gör att det blir lättare att hålla igång det. Finn cykelvänner genom She Rides och andra cykelgrupper.
Våga utmana dig och cykla med dem som är “bättre” det har utvecklat min cykling.
Våga ramla i skogen, flera gånger om. Släpp bromsen!

Vad är det bästa med Team She Rides alt. Team She Rides CK…
Människorna <3

Har du någon dold talang?
Spelade trumpet som ung tonåring i ett eget band, ja vi spelade mest i kyrkan och på skolavslutningar. Sen är jag sen ännu längre tillbaka en gammal gymnast vilket innebär att jag fortfarande är rätt mjuk i kroppen.

Marika Wagner

Team She Rides

Marika är äventyraren som aldrig får slut på energi. Med en enorm styrka både mentalt och fysiskt och utan en tanke på att det kanske inte skulle gå tävlar hon framgångsrikt inom cykling, adventure racing och swimrun.

”Jag har en stor passion för att ha roligt och att bli riktigt, riktigt trött”

Marika har sin bas i Stockholm och jobbar fortfarande extra som brandman vilket varit tidigare heltidsjobbet under 10 år.

Vilka cyklar använder du?
Scott Spark 900 RC
Scott Addict 10

Min ide om hur vi kan locka fler tjejer att träna och tävla cykel
Jag tror inte att det handlar så mycket om att locka, vi behöver bara öppna dörrarna.

Vad inspirerar dig
Människor som gör sin grej fullt ut, är grymma på det men ändå har ett intresse att dela med sig av sin kunskap.

Mål för säsongen
Årets stora mål är att vinna Adventure Racing VM och att på vägen dit bli snabb och hård genom att tävla och ha kul.

Bästa området att cykla MTB
Helt nyfrälst i Blue Tier Forest Reserve i Tasmanien. Resa dit nästa vinter? Vilka ska med?

Tre tips till en nybörjare
Kör bara, strunta i hur det ser ut eller vart en ”ska” köra, syr ut i skogen bara och lek.
Kör samma runda om och om igen, varje gång kommer du att övervinna ett hinder till.
Kör ”no cheating rule” på rundor ibland, regeln är att inte gå eller lyfta förbi någonting utan istället testa igen och igen och igen osv. Jobbigt? JA! Lärorikt? JA!

Bästa med She Rides
Vidden av stora drömmar, olika kompetens och erfarenheter gör detta till ett mäktigt starkt gäng som smittar av sig av drivkraft, glädje och kraft. Och det kan ju leda hur långt som helst faktiskt.